Ikväll har vi bakat bröd. Det är ju sånt man gör en fredag-kväll eller? :-) Det blev riktigt gott. Här kommer receptet (som är hämtat från ICA med några små justeringar).
Portioner: 16 st
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk havssalt
7 dl vatten
2 msk olja
25 gr färsk jäst
ca: 8 dl dinkelsikt
1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en bunke. Värm vätskan till 37 grader och smula ner jästen. Rör ner tillsammans med oljan i mjölblandningen.
2. Tillsätt allt dinkelmjöl arbeta degen ca 5 min i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk 45 min.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm.
4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca: 45 min. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 min.
6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar